Pages

Ads 468x60px

22 Mayıs 2012 Salı

Renk Nedir?

        Renk, göz ile yakalanan bir ışık etkisidir. Işık eşya üzerine çarpar ve yansır. Yansıyan bu ışınlar gözümüzde bir duyum meydana getirir.Bu duyumların her birine renk denir.
        Doğada tek başlarına bulunan ve diğer ana renklerin oluşumunu sağlayan renklere Ana Renkler denir. Doğada 3 ana renk vardır. Bunlar, kırmızı, sarı ve mavi renktir.
        Doğadaki diğer bütün renkler bu üç ana rengin farklı karışımları ile elde edilir. Siyah ve beyaz ise renk değildir. Güneş ışınlarını yansıtmayan cisimler, siyah olarak görülürler. Güneş ışınlarını tamamen yansıtan cisimler ise beyazdır olarak görünürler.
       Ana renkler ikişerli olarak aynı oranda karıştırılırsa, Ara Renkler dediğimiz, turuncu, yeşil ve mor elde edilir.
        İç dekorasyon veya tasarım yaparken, web sitesi yada bir sunum oluştururken kullanılan renklerin seçimi kadar, kullanılan renklerin uyumları da çok önemlidir. Çünkü her renk birbirleriyle uyumlu olmayabilir. Bazen çok itici sonuçlar ortaya çıkabilir. Birbirleriyle uyumlu yada birbirlerini tamamlayan renklerin dengeli bir şekilde kullanılmasına Renk Uyumu denir. Renk uyumu sağlanabilmesi için birbirine yakın renklerin belli bir denge içerisinde kullanılmaları gerekir.
       Renkler, ve insanlar üzerinde meydana getirdikleri etkilere göre sıcak ve soğuk renkler olarak ikiye ayrılırlar. 
       Canlı, dikkat çeken, enerji veren ve sıcaklığı hatırlatan renkler Sıcak Renkler olarak isimlendirilir. Bunlar kırmızı, turuncu ve sarı'dır. Kayısı rengi, pembe, altın sarısı gibi farklı tonlar da sıcak renkler sınıfındadır.
       Soğukluğu ve serinliği anımsatan renkler Soğuk Renkler olarak tanımlanır. Mavi, yeşil ve mor renkler bu gruptandır. Buz mavisi, gök mavisi, leylak ve lila gibi tonlar da soğuk renkler grubundandır.
       Tamamlayıcı Renkler, sıcak ve soğuk renkler arasında tamamlayıcıdırlar. Bunlar, sarı ile mor, kırmızı ile yeşil, turuncu ile mavi renklerdir.   

1 yorum:

  1. renkler ile ilgili daha fazla şeyler var. Yazdıklarınız biraz dar kapsamlı olmuş. Ama temel olarak işe yarar. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Neden Bu Blog

Hepimiz en az iki yılda bir kez evimizi boyatırız. Ancak bu bazen o kadar kolay olmayabiliyor. Renk seçerken yada marka seçerken yada hangi tür boyayı nereye kullanacağımız konusunda zorluk çekiyoruz. Hazırlamaya çalıştığım bu sayfalar sizlere boyalar hakkında en ince ayrıntıları gösterecek. 16 yıllık tecrübelerimi sizlerle paylaşmak ve yardımda bulunmak benim içinde keyifli olacak. Şimdiden hepinize renkli günler diliyorum.