Pages

Ads 468x60px

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Boyayı Oluşturan Bileşenler

Şimdi boyayı oluşturan bileşenleri kısaca tanıyalım.


1- Bağlayıcılar : Bağlayıcılar genel olarak boyanın cinsine göre çeşitli kuruyan yağlar, alkid reçineleri, plastifiyanlardır. Bunlar koruyucu bir film oluştururlar. Boya içinde renk, örtme, kıvamlılık, dayanıklılık, yoğunluk, gibi özellikler taşıyan pigment, katkı ve dolgu maddeleri ile diğer kimyasal maddeleri bir arada tutarlar. Kullanım yerlerine göre farklı bağlayıcı sistemleri kullanılır. Bunlar boyaya elastikiyet, sertlik, parlaklık, dış etkilere ve kimyasallara karşı koruma, kuruma ve yapışma gibi önemli özellikler verirler.


2- Pigmentler :   Boyaların rengini veren ve bağlayıcılar içerisinde çözünmeyen mikron büyüklüğünde organik ve anorganik yapıdaki katı partiküllerdir.

3- Extenders (Yardımcı Pigmentler) : Boya içerisine girdiğinde direkt örtücülük vermezler. Fakat yoğunluk, matlık verme gibi bazı özellikler kazandıran maddeler.

4- Katkı ve Dolgu Maddeleri : Boyada yoğunluk, yüzey düzgünlüğü, matlık, üretim maliyeti gibi unsurları ayarlamak maksadıyla boya içine girilen katı maddelerdir.

5- Kimyasal Ajanlar : Boya içerisine az miktarda girilmesine rağmen boya üretimi , boya kürlenmesi yada boyanın depolanması ve uygulanması esnasında boyaya önemli özellikler kazandıran  Dispers ediciler, düzgün yayılmayı sağlayıcılar, ıslatıcılar, akışkanlığı kontrol ediciler, çökme önleyiciler , köpük kesiciler, kurutucular, kabuk önleyiciler , sarkma önleyiciler, matlaştırıcılar, küf ve bakteri önleyiciler, kayganlaştırıcılar, elektrik direncini azaltan katkılar, katalistler, UV sararması önleyiciler gibi kimyasallardır.

6- Solventler : Boya üretimi sırasında ve uygulama esnasında bağlayıcıya ve boyaya uygun bir uygulama kıvamı sağlarlar. Boya içindeki diğer bileşiklerin homojen bir dağılım oluşturması için boya içerisine ilave edilen sıvı malzemelerdir. Bunlar uçucudurlar ve boyanın uygulandığı yüzeyden buharlaşarak yüzeyi terk ederler.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Neden Bu Blog

Hepimiz en az iki yılda bir kez evimizi boyatırız. Ancak bu bazen o kadar kolay olmayabiliyor. Renk seçerken yada marka seçerken yada hangi tür boyayı nereye kullanacağımız konusunda zorluk çekiyoruz. Hazırlamaya çalıştığım bu sayfalar sizlere boyalar hakkında en ince ayrıntıları gösterecek. 16 yıllık tecrübelerimi sizlerle paylaşmak ve yardımda bulunmak benim içinde keyifli olacak. Şimdiden hepinize renkli günler diliyorum.